Minimum er 30 timer, maksimum er 420 timer. Gjennomsnittsdommen ligger nærmere 70 timer. Gjennomføringstiden skal normalt ikke skal være mer enn ett år.
Det går også an å få en deldom som innebærer både ubetinget fengselsstraff og samfunnsstraff.
Film om samfunnsstraff
I filmen under møter du Aleksander, som ble dømt til samfunnsstraff for tagging. Filmen viser hvordan det kan være å gjennomføre samfunnsstraff.
Domfelte må samtykke til samfunnsstraff
Den domfelte må samtykke til samfunnsstraff. I tillegg er det en forutsetning at den domfelte har bosted i Norge slik at det er mulig å føre kontroll og eventuelt hente domfelte som ikke møter til gjennomføringen. Straffens allmennpreventive formål og hensynet til den alminnelige rettsoppfatning kan sette begrensninger for når samfunnsstraff kan anvendes.
Innhold i samfunnsstraffen
Innholdet i samfunnsstraffen fastsettes av friomsorgskontoret en person geografisk tilhører i hvert enkelt tilfelle, innenfor de rammene som retten har fastsatt i dommen.
Samfunnsnyttig tjeneste, som gir arbeidstrening og sosial trening, utgjør hovedvekten av gjennomførte timer med samfunnsstraff. I tillegg kan innholdet i straffen bestå av program eller andre tiltak som er egnet til å motvirke ny kriminalitet, som for eksempel behandling og individuelle samtaler.
Samfunnsnyttig tjeneste gjennomføres hos frivillige organisasjoner, kommunale eller offentlige oppdragsgivere. Arbeidet er ulønnet, og det forsøkes å legge til rette for at det gjøres utenom skole og arbeidstid.
Kriminalomsorgen står også fritt til å samarbeide med andre instanser for å finne tiltak som passer domfelte. Det kan være ansvarsgruppemøter og tverrfaglig samarbeid med relevante instanser. Eksempler på dette kan være NAV, utekontakt, skoler, barnevern, kommunale tjenester, og lignende
På den måten har samfunnsstraffen i større grad enn fengsel et preg av å gjøre opp for seg, siden straffen brukes til noe som er nyttig for fellesskapet.
Innholdet kan også bestå av endringsprogrammer, individuelle samtaler, behandling, megling i konfliktråd og andre tiltak som er relevante i forhold til den enkeltes kriminalitet.
I spesielle tilfeller kan kriminalomsorgen sette vilkår utover de som retten har satt, for eksempel rusforbud. På bakgrunn av dette utarbeides en gjennomføringsplan som skal ta utgangspunkt i domfeltes kriminalitet, dom og eventuelle vilkår satt av domstolen og inneholde alle forpliktelser i forhold til å gjennomføre samfunnsstraffen.
Krav til domfelte
Det stilles noen generelle krav til domfelte som gjennomfører samfunnsstraff:
- Møte til fastsatt tid og sted.
- Være upåvirket av berusende eller bedøvende midler ved fremmøtet.
- Gi nødvendige opplysninger av betydning for gjennomføring av straffen til friomsorgen.
- Overholde vilkår som retten har satt.
- Oppholde seg i landet.
- Ikke true sikkerheten til personer som deltar under gjennomføringen eller påvirke miljøet på en særlig negativ måte.
- Ikke begå ny straffbar handling i gjennomføringstiden.
Domstolen kan sette vilkår om at den domfelte i gjennomføringstiden skal overholde bestemmelser om bosted, oppholdssted, arbeid, opplæring, behandling eller forbys samkvem med bestemte personer. Retten fastsetter en subsidiær fengselsstraff.
Konsekvenser på brudd på vilkår i samfunnsstraffen
- Hvis domfelte bryter de fastsatte vilkårene, kan friomsorgen innskjerpe kravene.
- Hvis domfelte ikke møter til fastsatt tid og sted, kan friomsorgen anmode politiet om å pågripe domfelte.
- Hvis domfelte på nytt bryter vilkårene, kan kriminalomsorgen bringe saken inn for tingretten med begjæring om at den subsidiære straffen helt eller delvis skal fullbyrdes.