De som står bak rapporten er masterstudenter i faget "Felleskap og samfunnspsykologi" ved Universitetet i Oslo. Christian Andres Palacios Haugestad - faglig leder for felleskap og samfunnspsykologi ved UIO - har vært studentenes veileder, og UiO står faglig ansvarlig for kvaliteten av rapporten.
Rapporten er et forskningssamarbeid som setter søkelyset på unge domfelte, samfunnsstraffen og det tverrsektorielle samarbeidet om denne tematikken som er inngått mellom Oslo friomsorgskontor, Samfunnsstiftelsen Ungdom mot Vold (UmV) og Psykologisk Institutt (PSI) ved Universitetet i Oslo (UiO).
Rapportens sammendrag (abstract) lyder som følger:
Unge voksne mellom 18 og 24 år står for flest lovbrudd og det mangler samfunnspsykologisk kunnskap om alternative straffereaksjoner spesielt når det gjelder denne gruppen.
Målet for dette forskningsprosjektet var derfor å generere kunnskap om hvordan unge domfelte opplever samfunnsstraff. Dette ble gjort gjennom seks semistrukturerte intervjuer med enkeltpersoner, etterfulgt av en refleksiv tematisk analyse av dataene.
Funnene ble oppsummert i fire hovedtemaer:
- Samfunnsstraff som en «reality check»
- Meningsfulle tiltak gir nyttige verktøy og bidrar til selvrefleksjon
- «Jeg er ikke bare et tall for dem»
- Å bli møtt med respekt skaper tillit til systemet og samfunnet.
Basert på innholdet i disse temaene kan vi konkludere med at de domfelte rapporterer å ha en svært god opplevelse med Friomsorgen og opplegget rundt samfunnsstraffen.
Respekt er et viktig nøkkelord for dette, og styrer i stor grad de domfeltes syn også på andre instanser i samfunnet.
Her kan du laste ned rapporten "De vil jo helst at du skal være fri."
Rapporten er laget av studentene Lene Bakker, Trine Frimannslund, Johanna Jensen Helgeland, Christina Fjæren Neteland, Mia Tordhol Stensby og Christian Andres Palacios Haugestad (veilleder).