Tilsynsrådet erstattet fra 1.1.25 de fem regionale tilsynsrådene, og skal kontrollere behandlingen av domfelte og innsatte i kriminalomsorgen, deriblant bruk av isolasjon og andre kontrolltiltak i fengslene.
Tilsynsrådet er et landsomfattende uavhengig råd, med en fast ledelse på tre personer og et sekretariat. Sekretariatet er plassert ved Statens sivilrettsforvaltning i Vardø.
Tilsyn skal skje regelmessig og kan være varslet eller uanmeldt, og kriminalomsorgen må tilrettelegge for gjennomføring av tilsyn. Dette innebærer blant annet å gi tilsynsrådet adgang til kriminalomsorgens enheter og de institusjoner kriminalomsorgen har helt eller delvis ansvar for og til personer og opplysninger som er nødvendig for å gjøre et godt tilsyn.
Mer om det nye tilsynsrådet for kriminalomsorgen
- Lokal forankring blir videreført gjennom rådets fylkesbaserte sammensetning. Alle fylker er representert, og lokale medlemmer vil delta i besøksvirksomhet til kriminalomsorgens enheter.
- Tilsynsrådet skal føre tilsyn med at innsatte i kriminalomsorgens institusjoner behandles i samsvar med gjeldende rett og at deres velferd ivaretas, samt at domfelte som gjennomfører straff i samfunnet behandles i tråd med gjeldende rett.
- Regler om taushetsplikt og habilitet er presisert og tydeliggjort. Kriminalomsorgen kan uten hinder av taushetsplikt og av innsattes samtykke gi tilsynsrådet nødvendige opplysninger, dersom utleveringen ikke vil være et uforholdsmessig inngrep.
- Leder må fylle kravene for å kunne bli dommer, og det bør være barne- og helsefaglig kompetanse blant de tre i ledelsen.
- Funksjonstiden er fire år for medlemmer og seks år for leder av tilsynsrådet, med mulighet for gjenoppnevning én gang.
- Tilsynsrådet følger fortløpende opp enkeltsaker og skal årlig rapportere til departementet og Kriminalomsorgsdirektoratet.
- Meldinger og rapporter fra rådet skal offentliggjøres.
Mer informasjon finner du på nettsiden til Sivilrettsforvaltningen